Over de artiest
A Dolf Dijkstra
1962, Tynaarlo, Drenthe
De realiteit is vaak onvoorstelbaarder dan de fantasie. Dijkstra verbaast zich dan ook in toenemende mate over het feit dat anderen zo veel anders kunnen denken dan hijzelf. Normen en waarden van wat wel en niet kan kunnen heel verschillend zijn en verschuiven constant, maar in de basis zijn we toch hetzelfde. Daarmee te spelen en te confronteren zie je vooral in zijn huidige werk.
''De spiegel laat zien dat we allemaal een beetje hetzelfde zijn!''
Over de expositie
Strongholds
De strongholds van Dijkstra hebben in de basis een metaforische betekenis. Een bastion is een versterkt bouwwerk, bedoeld om de inhoud te beschermen tegen kwade invloeden van buiten. In letterlijke zin worden mensen, dieren en goederen beschermd. In figuurlijke zin zijn het ook visies, herinneringen, gedachten en/of overtuigingen. Denk bijvoorbeeld aan een politiek ‘bolwerk’ (weer een ander woord voor bastion).
Maar ook de mens is zijn eigen bastion. Soms moeten muren geslecht worden om tot de ziel van een persoon te geraken of om zijn vertrouwen te verdienen. Elk ‘stronghold’ (sterk vasthouden) kun je zien als een container voor iets dat je wil bewaren/beschermen.
In de papieren 2D/3D werken speelt hij met de verborgenheid achter de facades.
Daarnaast leent de vorm zich ook prima voor allerlei varianten en technieken en is het een prima grafisch beeld dat ook zonder de betekenis interessant blijft om naar te kijken en om mee te spelen. De diepere invulling geeft een extra dimensie aan de werken en spreekt veel mensen aan.
Kunstenaar in beeld
Inspiratie
Een greep uit zijn werk